Computervirus soorten, symptomen, bescherming en voorkomen

Een computervirus is een soort malware die ontworpen is om zich van computer naar computer te verspreiden en schadelijke activiteiten uit te voeren, zoals het beschadigen en verstoren van systemen of het vernietigen van gegevens.

Computervirus soorten

Memory resident virus (geheugenresidente virus) blijft in het geheugen nadat het is uitgevoerd en nadat het hostprogramma is beëindigd. Daarentegen worden niet-geheugen-residente virussen alleen geactiveerd wanneer een geïnfecteerde toepassing wordt uitgevoerd.

Overwriting virus (overschrijvende virus) kopieert zijn eigen code over de bestandsgegevens van het host computersysteem, waardoor het oorspronkelijke programma wordt vernietigd.

Direct action virus (directe actie virus) wordt beschouwd als “niet-resident” en functioneert door één of meer bestanden te selecteren die worden geïnfecteerd telkens wanneer de code wordt uitgevoerd. De primaire intenties van dit virus is zichzelf kopiëren en de infectie verspreiden telkens wanneer de code wordt uitgevoerd.

Bootsector virus infecteert computersystemen door code naar de opstartsector op een diskette of de partitietabel op een harde schijf te kopiëren. Tijdens het opstarten wordt het virus in het geheugen geladen. Eenmaal in het geheugen infecteert het virus alle niet-geïnfecteerde schijven waartoe het systeem toegang heeft.

Cluster virus associeert zichzelf met de uitvoering van programma's door de directorytabelitems te wijzigen om ervoor te zorgen dat het virus zelf start wanneer een programma op het computersysteem wordt gestart. Als het systeem besmet is met dit virus, dan lijkt het alsof ieder programma op je PC geïnfecteerd is; dit virus bevindt zich echter slechts op één plaats in het systeem.

Macro virus is geschreven in een macrotaal en infecteert Microsoft Word of vergelijkbare toepassingen (bijvoorbeeld tekstverwerkers en spreadsheetapplicaties) en zorgt ervoor dat een reeks acties automatisch wordt uitgevoerd wanneer de toepassing wordt gestart of wanneer iets anders deze activeert.

Polymorphic virus (polymorfe virus) verandert zijn code telkens wanneer een geïnfecteerd bestand wordt uitgevoerd. Het doet dit om antivirusprogramma's te omzeilen.

Multipartite virus (meerdelige virus) infecteert en verspreidt zich op verschillende manieren. Het kan zowel programmabestanden als systeemsectoren infecteren.

File infector virus (bestandsinfectievirus) voegt kwaadaardige code in uitvoerbare bestanden in die worden gebruikt om bepaalde functies of bewerkingen op een systeem uit te voeren.

Web scripting virus maakt misbruik van de code van webbrowsers en webpagina's. Als je een geïnfecteerde webpagina bezoekt, kan het virus je computer infecteren.

Browser hijacker (browserkaper) wijzigt de instellingen van een webbrowser zonder toestemming van de gebruiker. Het kan ongewenste advertenties in een webbrowser injecteren en de startpagina, foutpagina of zoekmachine vervangen.

Computervirus symptomen

Computervirus bescherming

De BESTE antivirus ben JIJ.

Kijk:

Je kunt de beste antivirussoftware op je computer hebben, maar zelfs de beste antivirus software kan falen om nieuwe computervirussen en andere soorten malware te detecteren.

Malwarebedreigingen zijn de afgelopen tien jaar aanzienlijk toegenomen. En deze bedreigingen groeien zo snel dat antivirusprogramma's er te lang over doen om malware bij te houden (zelfs de beste programma's).

Daarom ben JIJ de beste bescherming tegen computervirussen en andere soorten malware.

Leer jezelf over malware en andere cyberbedreigingen. Als je wat basiskennis opdoet, ben je zowel online als offline veel veiliger.

Er is geen betere bescherming tegen computervirussen en andere soorten malware dan jezelf, dus let op alles wat je doet, online en offline.

Gebruik altijd antivirussoftware op je computer – zelfs als antivirusprogramma's je niet 100% kunnen beschermen tegen alle malware.

Maar:

Het is beter om enige bescherming te hebben dan helemaal geen bescherming.

En:

Antivirussoftware kan je beschermen tegen de meeste bekende malware.

Je moet altijd maar één (1) antivirusprogramma op je computer installeren en gebruiken.

Het gebruik van meerdere antivirusprogramma's op een pc is een slecht idee! Omdat:

Er zijn zoveel gratis en betaalde antivirusprogramma's dat het soms moeilijk is om er één te kiezen.

De gratis antivirus die ik aanbeveel is Microsoft Defender (voorheen bekend als Windows Defender).

Microsoft Defender is al ingebouwd in Windows 10 en 11.

Microsoft Defender en gezond verstand bieden voldoende bescherming tegen de meeste soorten malware.

Een andere optie is Bitdefender Antivirus Free.

Als je meer functies (bijvoorbeeld meerdere lagen bescherming tegen ransomware) en instellingen nodig hebt, kun je een betaald antivirusprogramma proberen.

Veel antivirusbedrijven bieden een gratis proefperiode van 30 dagen aan.

De betaalde antivirusprogramma's die ik aanbeveel zijn Bitdefender Antivirus en ESET Antivirus.

Je kunt ook malwarescanners gebruiken om je computer te scannen op malware. Je kunt malwarescanners gebruiken om je computer regelmatig te scannen op malware (bijvoorbeeld één keer per week) of wanneer je denkt dat je computer is geïnfecteerd. Je kunt malwarescanners zonder problemen gebruiken naast je huidige antivirussoftware.

De malwarescanners die ik aanbeveel zijn Kaspersky Virus Removal Tool, ESET Online Scanner en Emsisoft Emergency Kit.

Een andere optie is Malwarebytes.

Als je GNU/Linux als besturingssysteem gebruikt en je dagelijkse beveiligingspraktijken goed zijn, en je besturingssysteem up-to-date is, heb je geen antivirusprogramma nodig omdat Linux malware op dit moment nog steeds zeldzaam is.

Computervirus voorkomen


Gerelateerde artikelen:

Malware soorten, symptomen, bescherming, voorkomen en verwijderen