Computer en internet veiligheidstips tegen virussen en hackers

Het internet is vol met bedreigingen en elke dag ontstaan er nieuwe bedreigingen, zoals malware (computer virussen, ransomware, spyware, adware, rootkits, trojan horse, wormen, enz.).

Ook hackers (phishing, identiteitsdiefstal, enz.) zijn een echte bedreiging online en al deze bedreigingen kunnen ernstige schade toebrengen aan je computer en zelfs je persoonlijke leven.

Gelukkig zijn er enkele dingen die je kunt doen om je computer, thuisnetwerk, internetverbinding en online bezigheden beter te beveiligen tegen computervirussen (en andere malware) en hackers.

Computer en internet veiligheidstips tegen virussen en hackers


Gebruik geen Windows-beheerdersaccount voor dagelijks gebruik, maar gebruik in plaats hiervan een standaardaccount

Als malware of een hacker toegang tot je systeem krijgt, dan heeft de malware of hacker dezelfde rechten van welk account je dan ook gebruikt.

Dus als je een beheerdersaccount gebruikt, dan heeft de hacker of malware volledige controle over je systeem.


Maak regelmatige back-ups van al je belangrijke bestanden

Ransomware is een soort malware (kwaadaardige software) ontworpen om toegang tot een computersysteem te blokkeren of bestanden te versleutelen totdat een geldbedrag is betaald.

Als dit gebeurt, dan verlies je toegang tot al je bestanden (bijv. documenten, foto's, video's, enz.).

En het betalen van het losgeld garandeert niet dat je weer toegang krijgt tot je systeem of bestanden.

Ransomware is één van 's werelds snelst groeiende soorten malware. Dus het hebben van een back-up van je bestanden is erg belangrijk.


Schakel de “Bestandsnaamextensies weergeven” optie in Windows in en verifieer bestandsextensies altijd voordat je erop klikt

Cybercriminelen zijn zeer goed met het camoufleren van bestanden om ze ongevaarlijk te laten lijken. Het is de bedoeling om je voor de gek te houden zodat je erop klikt om zo een malware-infectie te starten die je systeem overneemt.

Verander je Windows-instellingen om bestandsnaamextensies weer te geven, zodat je niet klikt op schaduwachtige bestandsextensies, zoals .jpg.exe (.jpg is niet gevaarlijk, omdat het een afbeeldingsformaat is, maar als het gecombineerd is met .exe dan is het malware).


Schakel AutoPlay uit op je PC

AutoPlay is een Windows functie waarmee je snel digitale media met aangewezen software kunt openen vanaf USB-sticks, externe harde schijven, CD's en DVD's.

Malware kan deze functie gebruiken om automatisch te starten en toegang te krijgen tot je computer.


Schakel Macro's en ActiveX uit in de Microsoft Office-suite (Word, Excel, PowerPoint, enz.)

Dit zijn stukken software die cybercriminelen vaak gebruiken om malware te verspreiden en computers te infecteren.


Schakel Windows PowerShell uit als je het niet gebruikt

Windows PowerShell is een hulpmiddel dat veel krachtiger is dan de Opdrachtprompt en de meeste thuisgebruikers hebben het niet nodig.

Er zijn veel soorten malware (zoals ransomware), die PowerShell misbruiken om malware diep in het systeem van het slachtoffer te planten en uit te voeren.


Schakel SMB1 uit in Windows

Microsoft raad het aan om SMB1 uit te schakelen voor veiligheidsredenen – vooral voor WannaCrypt, Petya (ook wel bekend als Petwrap) en andere ransomware, omdat ze dit ook gebruiken om het Windows-besturingssysteem aan te vallen.


Schakel Java uit of beter nog, verwijder Java als je het niet nodig hebt

Java heeft veel beveiligingsrisico's die voortdurend worden uitgebuit in cyber aanvallen. Java-beveiligingslekken zijn één van de grootste beveiligingsgaten op je computer. Het heeft voortdurend beveiligingsupdates nodig.


Schakel Adobe Flash Player uit of beter nog, verwijder het als je het niet nodig hebt

Net als Java, heeft ook Adobe Flash Player veel beveiligingsfouten die in cyber aanvallen worden uitgebuit.

Het beste is om het ook in je webbrowser uit te schakelen, omdat browser plugins een favoriet doel zijn voor malware en cybercriminelen, omdat ze over het algemeen vol zitten met onopgeloste of ongedocumenteerde beveiligingsgaten die cybercriminelen kunnen gebruiken om volledige controle te nemen over kwetsbare systemen.


Bedek de webcam van je laptop

Hackers kunnen toegang tot webcams krijgen via malware. Als je computer besmet raakt met malware, dan kan deze malware uitvoerbare code bevatten die je webcam kan aanzetten en dan jou kan bekijken en zelfs opnemen.

Als je er absoluut zeker van wilt zijn dat niemand je kan bekijken en opnemen via de webcam, bedek dan je webcam met tape, een verwijderbare sticker, of iets anders dat de lens kan bedekken maar ook weer gemakkelijk verwijderd kan worden wanneer je de webcam wilt gebruiken.

Gebruik antivirussoftware - hoe voorzichtig je ook bent

Hoe slim je ook denkt te zijn, je kunt nog steeds profijt hebben van antivirussoftware op je Windows-PC.

Je kunt antivirus software zien als je laatste beschermingslaag.

Zelfs één van je favoriete websites kan op een dag geïnfecteerd zijn met malware en antivirussoftware kan je hiertegen beschermen.

De gratis antivirusprogramma's die ik aanraad zijn:

Als je meer functies (bijv. meerdere lagen Ransomware beveiliging) en instellingen nodig hebt, dan kun je een betaald antivirusprogramma proberen.

De meeste antivirus bedrijven bieden de optie om hun betaalde antivirusprogramma's gratis te downloaden en uit te proberen voor 30 dagen.

De betaalde antivirusprogramma's die ik aanraad zijn:


Houd je software altijd up-to-date

Updates kunnen belangrijke patches bevatten om beveiligingslekken te verhelpen en dit voorkomt dat aanvallers beveiligingsgaten kunnen exploiteren.


Installeer geen illegale (gekraakte) software

Illegale (gekraakte) software kan je PC met malware infecteren.

De crack (kraak) (software die gebruikt werd om de software legaal te laten lijken) kan eigenlijk vermomde malware zijn.


Wees voorzichtig bij het gebruik van browserextensies

Elke vorm van browserintegratie kan beveiligingsgaten creëren.

Er zijn ook kwaadaardige browserextensies die je wachtwoorden kan vastleggen, je surfactiviteit op het internet kan volgen, advertenties kan invoegen in webpagina's die je bezoekt en je computer kunnen infecteren met malware (computervirussen, spyware, enz.).

Zelfs een zeer populaire en algemeen aanbevolen extensie kan ooit worden gehackt of verkocht en veranderd worden in een schadelijke extensie.


Plaats geen foto van de instapkaart van je luchtvaartmaatschappij op sociale media (en gooi het ook niet gewoon weg)

De streepjescode van een instapkaart bevat informatie over jou, zoals je naam, toekomstige reisplannen en frequent flyer account.

Iemand kan een screenshot van je instapkaart maken, naar een website gaan die de opgeslagen gegevens in de barcode van je instapkaart kan lezen en decoderen en je informatie bekijken.

Met deze informatie kan een hacker toegang krijgen tot je frequent flyer account en je pinnummer (dat je gebruikt om je frequent flyer account te beveiligen) opnieuw instellen, stoelen veranderen en zelfs toekomstige vluchten annuleren.

Wanneer de vlucht is afgelopen en je eenmaal thuis of in je accommodatie bent, verbrand dan de instapkaart of gooi het in een papierversnipperaar.


Download altijd software van een vertrouwde bron (bijv. Officiële website van softwareontwikkelaar)

Tegenwoordig wanneer je software wilt downloaden, moet je heel voorzichtig zijn voordat je op een download knop of link klikt, omdat je nooit weet met wat je uiteindelijk kan eindigen.

Het is mogelijk dat je crapware, adware of nog erger een vervelende malware download en installeert.


Let op bij het installeren van software

Klik nooit te snel op Volgende, Installeren of OK tijdens het installeren van software, omdat je mogelijk extra ongewenste software van derden (zoals werkbalken, adware, enz.) mee kunt installeren.

Als je extra aanbiedingen ziet, vink dan alle selectievakjes uit.


Controleer gratis software voordat je deze op je computer installeert

De software kan gewoon malware vermomd zijn als software, dus Google altijd de software eerst en zoek naar reviews of forums die over deze software praten.


Download nooit codecs of media spelers om video's online te bekijken

Als een website je vraagt om video-codecs of een mediaspeler te installeren, laat het dan niet toe.

Het is het risico niet waard. Hoogstwaarschijnlijk kun je de video ook op YouTube of op een andere videosite vinden.


Vertrouw geen pop-upvensters die je vragen om onbekende software te installeren

Klik nooit op OK, Ja of Uitvoeren wanneer een pop-upvenster verschijnt waarin je gevraagd wordt om onbekende software te downloaden en te installeren.

Malware kan proberen je te misleiden om nog meer malware te installeren.

Er verschijnt bijvoorbeeld een pop-upvenster met een waarschuwingsbericht als “Uw Windows computer kan in gevaar zijn! Installeer dit hulpmiddel om uw systeem schoon te maken en te beschermen” en wanneer je dan op Beveilig Nu, OK, Ja of Uitvoeren klikt, wordt je systeem geïnfecteerd.


Open geen e-mailbijlagen van een verdachte e-mail

Veel computervirussen worden verspreid via e-mailbijlagen.

Bijlagen die virussen bevatten, zijn of wel uitvoerbare programma's (bestand types: .com, .exe, .vbs, .zip, .scr, .dll, .pif, en .js) of Macro virussen (bestand types: .doc, .dot, .xls, en .xlt).

Als je een bestand of link niet vertrouwt, dan kun je het ook online controleren met behulp van VirusTotal.com.

Opmerking: VirusTotal is geen 100% accurate oplossing. Hoewel het bestanden en links scant met meer dan 70 antivirusscanners en URL/domein blacklisting-services, is het nog steeds mogelijk dat het iets mist.


Negeer nooit beveiligingswaarschuwingen van je antivirussoftware of webbrowser

Als je antivirussoftware of je webbrowser een beveiligingswaarschuwing vertoont, negeer deze dan niet, maar onderzoek deze.


Klik nooit op links die je niet vertrouwt

Er zijn verschillende manieren waarop een simpele klik op een verkeerde link problemen kan veroorzaken.

Een link kan een directe download link zijn van malware, een link kan je omleiden naar een geïnfecteerde kwaadaardige website, en een link kan je omleiden naar een valse inlogpagina en wanneer je je inloggegevens aan deze pagina verstrekt, dan heeft een hacker jouw inloggegevens ook.

Dus, wanneer je een e-mail ontvangt met een link erin, klik dan niet gelijk op de link. Hetzelfde geldt voor links op websites, links in berichten op sociale media (bijv. Facebook) en links in documenten (bijv. Word, PDF, enz.).

Als je een link niet vertrouwt, dan kun je deze ook online controleren met behulp van VirusTotal.com.

Opmerking: VirusTotal is geen 100% accurate oplossing. Hoewel het bestanden en links scant met meer dan 70 antivirusscanners en URL/domein blacklisting-services, is het nog steeds mogelijk dat het iets mist.


Scan altijd USB-sticks van andere mensen

Vertrouw nooit USB-flashstations van andere mensen - zelfs niet als het van je vriend of familielid is.

USB-plug-and-play-apparaten zijn een gemakkelijke manier om een PC te infecteren.

Scan altijd USB-drives met je antivirussoftware en misschien ook één of twee malwarescanners (bijv. Malwarebytes, Zemana, enz.) voordat je iets opent of kopieert.

En wees niet boos op je vriend, familielid of kennis als je antivirus- of malwarescanner malware detecteert, omdat ze waarschijnlijk niet weten dat hun USB-apparaat malware bevat.


Laat Wifi en Bluetooth niet aanstaan – tenzij je het actief gebruikt

Cybercriminelen kunnen beide verbindingen gebruiken om je apparaten aan te vallen en te compromissen.


Laat nooit je computer, tablet of telefoon onbewaakt achter in het openbaar

Als je apparaat gestolen wordt, dan heeft iemand niet alleen je apparaat, maar misschien ook je persoonlijke gegevens (bijv. gebruikersnamen, wachtwoorden, enz.).

Het enige dat nodig is, is iemand met meer dan alleen maar basiskennis van een computer om je persoonlijke gegevens te verkrijgen.


Gebruik een VPN wanneer je een openbaar WiFi-netwerk gebruikt

Een goede VPN (afkorting van Virtual Private Network) kan je beschermen tegen “een Evil Twin-aanval”, “Malware-injectie”, “Man-in-the-Middle-aanval” en “WiFi sniffing”.

Maar:

Zelfs als je een VPN gebruikt, is het nog steeds geen goed idee om dingen te doen waarvoor je bankrekeninggegevens, creditcardgegevens of andere persoonlijke, belangrijke en gevoelige informatie nodig zijn, zoals internetbankieren of online winkelen wanneer je verbonden bent met een openbaar WiFi-netwerk, omdat niet alle VPN's zo privé en veilig zijn als je misschien denkt dat ze zijn.


Doe geen internetbankieren wanneer je een openbaar WiFi-netwerk gebruikt

Een VPN kan je beschermen tegen “Man-in-the-Middle-aanval”, “WiFi sniffing” en andere aanvallen.

Maar:

Niet alle VPN's zo privé en veilig zijn als je misschien denkt dat ze zijn.

Schakel “netwerk ontdekking” en “bestands- en printerdeling” uit in Windows wanneer je een openbaar WiFi-netwerk gebruikt

Met de “bestands- en printerdeling” functie van Windows kun je bestanden en je printer delen met andere PC's op hetzelfde netwerk.

Maar als deze functie is ingeschakeld, dan zijn sommige van je mappen mogelijk toegankelijk voor iedereen die is verbonden met hetzelfde openbare netwerk.

Met de “netwerk ontdekking” functie in Windows kun je je PC zichtbaar maken of verbergen op een lokaal of openbaar netwerk.


Beveilig je thuisnetwerk door het standaard IP-adres van je router te wijzigen

De meeste routers hebben een standaard IP-adres en als een hacker dit IP-adres kent, dan heeft de hacker toegang tot de inlogpagina van de instellingen van je router.


Beveilig je thuisnetwerk door het standaard beheerderswachtwoord en de gebruikersnaam van je router te wijzigen

De meeste routers worden geleverd met een standaard gebruikersnaam en beheerderswachtwoord waarmee een hacker eenvoudig bij je router kan inloggen om instellingen te wijzigen (bijv. om de firewall uit te schakelen).


Beveilig je thuisnetwerk door “Beheer op afstand” uit te schakelen

“Beheer op afstand” geeft je toegang tot de instellingenpagina van je router van buiten het netwerk. Geen verdere uitleg nodig, toch?


Beveilig je thuisnetwerk door je WiFi-netwerk te coderen met WPA2- of WPA-codering

Dit betekent dat als iemand verbinding wil maken met je WiFi-netwerk, deze persoon een wachtwoord moeten invoeren om verbinding te maken. WPA2 is sterker dan WPA. Gebruik geen WEP-encryptie omdat deze zwak is.


Beveilig je thuisnetwerk door UPnP (Universal Plug and Play) in je router uit te schakelen

UPnP is een set van netwerkprotocollen waarmee netwerkapparaten, zoals computers, printers, smartphones en andere apparaten gemakkelijk elkaars aanwezigheid op het netwerk kunnen ontdekken en functionele netwerkservices kunnen instellen voor het delen van gegevens, communicatie en entertainment.

Malware die een computer in je netwerk heeft geïnfecteerd, kan UPnP gebruiken om de firewall te omzeilen. Een Trojaans paard zou bijvoorbeeld een afstandsbediening programma op je computer kunnen installeren en een gat maken in de firewall van je router, waardoor er 24/7 toegang tot je computer is vanaf internet.


Beveilig je thuisnetwerk door de firmware van je router up-to-date te houden

Updates kunnen belangrijke patches bevatten om beveiligingslekken te verhelpen en dit voorkomt dat aanvallers beveiligingsgaten kunnen exploiteren in je router.


Beveilig je thuisnetwerk door WPS uit te schakelen in je router

Met WPS kan iemand een nieuw apparaat met je netwerk verbinden door op een knop te drukken en een pincode in te voeren.

Deze functie is onveilig omdat iemand hiermee eenvoudig en snel zonder je toestemming verbinding kan maken met je netwerk.


Vertrouw nooit e-mails die om vertrouwelijke informatie vragen, vooral financiële informatie

Een legitieme organisatie, zoals een bank, zal nooit via e-mail om gevoelige informatie zoals je wachtwoord, bankrekening of creditcard vragen.

Als je twijfels hebt, ga dan naar de hoofdwebsite van de betreffende organisatie, vind hun telefoonnummer en bel hun of bezoek hun kantoor.


Gebruik sterke wachtwoorden voor je online accounts

Wachtwoorden beschermen je online accounts, dus is het belangrijk om sterke wachtwoorden te gebruiken.

Een sterk wachtwoord is een combinatie van cijfers, hoofdletters, kleine letters en andere tekens.

Ik raad aan om een wachtwoordbeheerder te gebruiken, zoals Bitwarden, KeePass of LastPass.


Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts

Als je hetzelfde wachtwoord voor meerdere online accounts gebruikt en iemand verkrijgt je wachtwoord op de één of andere manier, dan heeft hij of zij toegang tot al je online accounts die hetzelfde wachtwoord gebruiken.

Je wachtwoord kan gecompromitteerd worden door een phishing-aanval of in een gegevensbreuk.

Gegevensbreuken gebeuren vaker dan je denkt – zelfs bij grote sites, zoals Linkedin, Twitter, Yahoo, MySpace, en Tumblr.

Als je wilt controleren of één van je accounts is gecompromitteerd gehackt door een gegevensbreuk, dan kun je dit online controleren met behulp van HaveIBeenPwned.com.

Ik raad aan om een wachtwoordbeheerder te gebruiken, zoals Bitwarden, KeePass of LastPass.


Gebruik tweestapsverificatie voor je online accounts

Tweestapsverificatie is een extra beveiligingslaag voor je online accounts (bijv. Gmail, Facebook, Twitter, etc.).

Als tweestapsverificatie is ingeschakeld, dan heb je je gebruikersnaam, wachtwoord en een code die naar je apparaat verzonden wordt nodig om in te loggen op je online account.

Je kunt deze code op je telefoon ontvangen via een sms-bericht of je kunt de code ontvangen van een tweestapsverificatie-app, zoals Microsoft Authenticator, Google Authenticator, of Authy.


Bonustip: Verhard je Windows-instellingen met SysHardener (gratis tool)

SysHardener is een gratis tool waarmee je Windows-instellingen kunt verharden om cyberbeveiligingsbedreigingen te verminderen.

Met deze tool kun je functionaliteiten van Windows beperken en kwetsbare applicaties beveiligen.

Je kunt associaties tussen VBS, VBE, JS, JSE, WSH-bestandstypen loskoppelen, JavaScript uitschakelen in Adobe Reader, macro's, OLE en ActiveX uitschakelen in MS Office, ongebruikte Windows-services uitschakelen, uitgaande verbindingen van specifieke programma's via Windows Firewall blokkeren en nog veel meer.

Het is heel gemakkelijk te gebruiken. Download de portable versie, open deze, controleer de instellingen als je wilt en klik vervolgens op de Apply Selected knop aan de onderkant van de tool.

Opmerking: Als je Windows Powershell hebt uitgeschakeld, dan moet je deze inschakelen, deze tool uitvoeren en vervolgens weer uitschakelen.


Misschien ben je ook geïnteresseerd in:

Computer en internet veiligheidstips tegen virussen en hackers

Windows 10 beveiligingstips en is Windows Defender goed genoeg?

Computervirus: soorten, symptomen, voorkomen en verwijderen en meer

Malware: soorten, bescherming, preventie, detectie en verwijdering