Een CD of DVD branden in Windows 10

Deze tutorial laat je stap voor stap zien hoe je een CD of DVD kunt branden in Windows 10 op twee verschillende manieren zonder gebruik te maken van speciale CD/DVD brandprogramma's.

Je kunt de ingebouwde schijf brand functie van Windows 10 gebruiken om je video's, muziek, foto's, en andere gegevens op een CD of DVD te branden.

Je kunt ook Windows Media Player gebruiken om je video's (films), muziek, en afbeeldingen op een schijf te branden.

Met Windows Media Player kun je ook MP3, WMA of WAV bestanden op een Audio CD branden die je op elke CD speler of autoradio kunt afspelen en beluisteren.

Windows 10 standaard ingebouwde functie voor het branden van CD's en DVD's

Microsoft Windows 10 heeft net als de vorige versies van Windows een ingebouwde functie voor het branden van CD's en DVD's waarmee je allerlei bestanden en mappen op een CD of DVD kunt branden zonder gebruik te maken van extra CD/DVD brandprogramma's.

Enkele voorbeelden van ondersteunde bestandstypen zijn:

Opmerking:

Als je videobestanden op een DVD wilt branden met de ingebouwde CD/DVD brandfunctie in Verkenner, dan moet je weten dat deze DVD alleen kan worden afgespeeld op computers en dvd-spelers die de videoformaten ondersteunen die je op DVD brandt.

Als je MP3-bestanden op een CD wilt branden met de ingebouwde CD/DVD brandfunctie in Verkenner, dan moet je weten dat deze CD alleen kan worden afgespeeld op computers, cd-spelers, dvd-spelers en autoradio's die het MP3-audioformaat ondersteunen.

Als je MP3-bestanden op een Audio-CD wilt branden die op elke cd-speler en autoradio kan worden afgespeeld, dan moet je Windows Media Player gebruiken om de MP3-bestanden op een Audio-CD te branden.

Windows Media Player

Windows Media Player is een mediaspeler voor het afspelen van videobestanden, audiobestanden en het bekijken van afbeeldingen op PC's die Microsoft Windows draaien.

Windows Media Player kan ook gebruikt worden om muziek van een CD te rippen (kopiëren) en voor het branden van video's (bijv. MP4, MKV en AVI), muziek (MP3, WMA en WAV), en foto's op een CD of DVD.

Een CD of DVD branden in Windows 10 met Windows Verkenner

Deze methode werkt voor alle bestandstypen zoals audio (muziek), video's (films), afbeeldingen (foto's), documenten, en andere bestandstypen.

Tips voor het branden van een MP3 CD:

1. Plaats een lege CD of DVD in de CD/DVD-brander van je PC.

2. Open Windows Verkenner.

3. Ga naar de locatie op je computer waar de bestanden en/of mappen zijn opgeslagen.

4. Selecteer alle bestanden of mappen.

Twee methoden voor het selecteren van meerdere bestanden of mappen tegelijk:

5. Klik met de rechtermuisknop op de geselecteerde bestanden en/of mappen, ga naar Kopiëren naar en kies vervolgens je CD/DVD-brander (bijv. DVD RW Station (D:) of CD RW Station(E:)).

CD of DVD branden in Windows 10 1

Opmerking: als je VIDEO_TS op DVD wilt branden, dan moet je de hele VIDEO_TS map kopiëren naar je CD/DVD-brander.

Nu zal er een klein Op schijf branden venster verschijnen.

6. Bij Naam van schijf, typ je een naam voor je schijf.

7. Selecteer Met een cd/dvd-speler.

8. Klik op de Volgende knop.

CD of DVD branden in Windows 10 2

Nu zullen de bestanden of mappen naar je CD/DVD-brander gekopieerd worden en het zal in een nieuw venster openen. Als het niet in een nieuw venster geopend, dan kun je het in Deze PC vinden of in de linkerzijbalk van Verkenner.

9. Wanneer je klaar bent met het kopiëren van bestanden of mappen naar je CD/DVD-brander, klik je bovenaan het venster op Hulpprogramma's voor stations.

10. Klik op Opslaan op schijf voltooien.

CD of DVD branden in Windows 10 3

Een “Op schijf branden” venster zal nu verschijnen.

11. Klik op de Volgende knop.

Windows 10 zal nu je CD of DVD branden.

Een CD of DVD branden in Windows 10 met behulp van Windows Media Player

Deze tutorial laat je zien hoe je video(s), MP3 en WMA audio bestanden, en foto's op een Data CD of DVD kunt branden.

En:

Deze tutorial laat je ook zien hoe je MP3, WMA, en WAV bestanden op een Audio CD kunt branden die op elke CD-speler en audio radio afgespeeld kan worden.

Tip: Als je MP3, WMA of WAV op een CD wilt branden, gebruik dan een CD-R en niet CD-RW, omdat niet alle CD-spelers herschrijfbare (rewritable) CD's goed kunnen afspelen.

Opmerking: Als je bestanden op een gegevens CD of DVD wilt branden, houdt er dan rekening mee dat deze schijf alleen kan worden afgespeeld op computers en CD en DVD spelers die de bestandstypes ondersteunen die je op je CD of DVD wilt branden. De meeste moderne CD en DVD spelers ondersteunen verschillende bestandsindelingen.

1. Plaats een lege CD of DVD in de CD/DVD-brander van je PC.

2. Open Windows Media Player.

Twee manieren om Windows Media Player te openen in Windows 10:

3. Klik rechtsboven op het Branden tabblad. Je kunt dit tabblad vinden tussen de Afspelen en Synchroniseren tabbladen.

4. Klik op het Brandopties icoontje en kies één van de volgende opties:

windows media player brandopties

5. Open Windows Verkenner en ga naar de locatie op je computer waar de bestanden zijn opgeslagen die je op een CD of DVD wilt branden.

6. Zorg ervoor dat Windows Verkenner en Windows Media Player beide zichtbaar zijn en naast elkaar staan.

7. Sleep je video(s), liedjes, of foto's van Windows Verkenner naar de lijst voor branden in Windows Media Player.

sleep bestanden van windows verkenner naar de lijst voor branden in windows media player

Opmerking: De totale tijd- of bestandsgrootte (MB of GB) mag de capaciteit van je CD (meestal 74 of 80 minuten) of DVD (meestal 4.3 GB) niet overschrijden.

Tip: Je kunt boven Lijst voor branden de tijd in minuten of bestandsgrootte in MB of GB die je nog over hebt op je CD of DVD zien bij "..:.. vrij van .. minuten" (bijv. 79:57 vrij van 80 minuten) of ... GB vrij van ... GB (bijv. 4.3 GB vrij van 4,3 GB).

8. Als je wilt, kun je de video's, liedjes, of foto's op de volgorde zetten zoals jij wilt dat ze op je schijf verschijnen.

9. Als je klaar bent met het toevoegen en/of ordenen van bestanden, klik dan net boven Lijst voor branden op Branden starten.

Windows Media Player zal nu je CD of DVD branden.